Forside > Sommerudflugter > 2017

2017


Sommerudflugten 2017
Økokøds årlige sommerudflugt gik i år til det økologiske gods, Gram Slot, og i igen i år var tilslutningen stor. 140 kødproducenter havde taget turen til Sønderjylland for få indblik i en anderledes måde at drive stor-landbrug på.

Økokøds formand, Frode Flyvbjerg Kristensen, bød velkommen i den 350 år gamle Holstenske Lade, som er nænsomt restaureret - men i dag er indrettet til brug for moderne møder og konferencer.

Inden rundvisningen gav godsets Svend Brodersen en "peptalk", om sin vej fra husmandssøn og landmand til sammen med sin hustru Sanne at erhverve et slot og drive det frem til det kulturelle og landbrugsmæssige kraftcenter, det er i dag.

Med disse erfaringer, opfordrede han til, at flere griber de muligheder, livet giver og også tør gøre op med tidligere dogmer, heriblandt at selvejet er fortsat skulle være en nødvendighed for kunne drive et landbrug med glæde.

Vejret var - som altid ved Økokøds sommerudflugter - dejligt, og sammen med medarbejdere fra godset gav Svend og Sanne Brodersen sig god tid til at vise rundt og fortælle om både de historiske bygninger og driften af landbruget.

Fra at være en almindelig landmandsfamilie, har Sanne og Svend Brodersen udviklet deres eget liv og Gram Slot til i dag være en kulturel og landbrugsmæssig institution, og de lægger stort engagement i at fortælle om stedet og dets udvikling.

Slottet og det tilhørende Gramgård omfatter 4500 indendørs kvadratmeter og en landbrugsdrift på 2100 hektar, heriblandt betydelige arealer med grønsager og special-korn. Samtidig drives ferielejligheder, café m.v. Godset har 6-7 fastansatte håndværkere, som står for den løbende restaurering af de historiske bygninger.

Selv om Svend Brodersen i dag er direktør for en bredtfavnende virksomhed med 23 fuldtidsansatte, lægger han fortsat vægt sin baggrund som landmand og var tydeligt ekstra glad for at vise landmænd rundt og fremvise nogle af de nyeste maskiner og faciliteter, som udover traditionelle økologiske redskaber som strigler også omfatter lugemaskinen fra Robovator med kameraer på alle skær. Den kan 6 -7 km i timen udføre et arbejde, som tidligere krævede mange timers håndkraft i løg-markerne.

Spisesalen er indrettet i den 110 meter lange tidligere kostald, hvor der også er tilknyttet café og butik. Her sælges nogle af de mange produkter i Gram Slots eget varemærke. Langt hovedparten af produktionen sælges dog i Rema1000-butikkerne, hvortil slottet dagligt leverer 25.000 produkter.

Selv om rundvisningen var grundig men dagen bød også på god tid til at gå rundt alene, nyde solen - og indtage både morgenmad og frokost.

Maden blev tilberedt i Gramgårds moderne køkken. Det gamle køkken på slottet med støbejernskomfur og "Madam Blå" er i dag primært en udstillingsgenstand i kælderen.

Kælderen rummer også slottets istandsatte vinkælder, som løbende fyldes op med økologisk vin, og som gennem et samarbejde med en dansk vinbonde i fremtiden skal rumme Grams eget vinmærke.

Efter den det officielle program benyttede en del af turdeltagerne muligheden for at besøge Grams kvæggård, Nybøl Cotel, som huser 650 malkekøer og malkerobot med tilhørende kalveopdræt.


------------------------------------------------------------------


Programmet og Invitation til

Sommerudflugten til Gram Slot
Onsdag d. 21. juni 2017

MØDESTED:

Gram Slot, Slotsvej 54, 6510 Gram

PROGRAM:

09:00-10:00
Ankomst og morgenkaffe med brød

10:00-11:30
Foredrag ved ejer af Gram Slot, Svend Brodersen, om stedets historie, samarbejdet med Rema 1000 og de mange aktiviteter på stedet.

11:30-13:00
Rundvisning på Gram slot  

13:00-14:00
Frokost + kaffe

Efter det officielle program er der mulighed for på egen hånd at besøge gårdbutikken på Gram slot og/eller mælkeproduktionen på Nybøl gods (7 km fra slottet).

TILMELDING:

Det er gratis at deltage, men tilmelding er nødvendig.

Tilmelding kan ske via Ejersiden: www.danishcrown.dk eller til Ina Nielsen på telefon 89 19 20 38. 

Af hensyn til planlægningen er sidste frist for tilmelding onsdag d. 14. juni.  

Modsat tidligere år, vil Frilands direktør ikke aflægge halvårsrapport, men ansatte i Friland og repræsentanter fra Økokød og Frilands bestyrelse vil være til stede og håber at få en snak med så mange som muligt i løbet af dagen. 

BUSTRANSPORT

Gratis bustransport  Økokød arrangerer fælles bustransport.

Spørgsmål vedrørende og tilmelding til bussen skal ske til:

Ole  Andersen telefon 40 45 51 18


Økokød